Fedtkager (Sønderjydsk specialitet)

Fedtkager (Sønderjydsk specialitet)

Fedtkager er en gammel sønderjysk specialitet, som ofte bages til jul. Disse sprøde småkager er en traditionel del af julehyggen og har en helt særlig smag takket være brugen af svinefedt.

Ingredienser:

  • 250 g svinefedt
  • 250 g sukker
  • 1 stk vaniljestang (eller 2 tsk vaniljesukker)
  • 1 knsp. salt
  • 500 g hvedemel
  • ½ tsk. hjortetaksalt
  • 2 spsk. kakao

Fremgangsmåde:

  1. Rør svinefedt, sukker, vaniljekorn fra vaniljestangen (eller vaniljesukker) og salt godt sammen.
  2. Tilsæt hvedemel og hjortetaksalt lidt ad gangen. Del dejen i to portioner, og rør kakao i den ene del.
  3. Form små kugler af dejen (ca. 3 cm i diameter) og tryk dem let flade med en finger.
  4. Læg kagerne på bagepapir og bag dem i en forvarmet ovn ved 190°C i ca. 15 minutter.
  5. Vigtigt: De lyse fedtkager må endelig ikke tage farve; de skal være næsten hvide. Lad kagerne køle af på bagepapiret, da de er meget skrøbelige.

Servering/Tips:

  • Server kagerne med en kop varm kaffe eller te.
  • Opbevar dem forsigtigt i en lufttæt beholder for at bevare deres skrøbelighed og smag.
  • Pas på fingrene! Kagerne er meget varme, når de kommer ud af ovnen. Prøv ikke at tage dem af med fingrene, da du risikerer at brænde dig.

(Jette – 1994)