De Bedste Berliner

De Bedste Berliner

Er du klar til at forkæle dig selv og dine nærmeste med friskbagte berliner? De sprøde, sukkerdækkede boller med blød marmelade i midten er altid et hit – uanset om det er til en festlig anledning eller en stille hyggeaften. Følg denne simple opskrift, og oplev glæden ved at lave dine egne lækre berliner.


Ingredienser

Til ca. 12-15 berliner skal du bruge følgende:

  • 500 g hvedemel
  • 50 g gær
  • 250 g mælk
  • 75 g sukker
  • 2 ts vaniljesukker
  • 2 æg
  • 50 g smør
  • ½ tsk salt
  • 750 g svinefedt
  • Marmelade til fyld traditionelt er det svedskemos (jordbær eller hindbær) kan også bruges.

Fremgangsmåde

1. Lav dejen

  • Lun mælken, og opløs gæren heri.
  • Tilsæt sukker, vaniljesukker, æg, smør og salt. Bland ingredienserne godt sammen.
  • Tilsæt melet lidt ad gangen, og ælt dejen, indtil den er glat og smidig. Lad dejen hæve i 15 minutter.

2. Form og fyld

  • Lav små boller i den ønskede størrelse
  • Tryk dem flade og læg en klat marmelade på.
  • Form bollen så mameladen kommer ind i midten. Alternativ kan det sprøjtes ind i midten af bollen.
  • Lad bollerne hæve i yderligere 15 minutter.

3. Fritering

  • Varm fedtet op i en gryde til ca. 180°C.
  • Friter bollerne i 3 minutter, eller indtil de er gyldne og sprøde. Vend dem undervejs.

4. Sukkerdrys

  • Tag bollerne op med en hulske, og læg dem på køkkenrulle for at dryppe af.
  • Drys dem straks med sukker, mens de stadig er lune.

Tips til succes

  • Brug en god marmelade med høj frugtprocent for at give bollerne ekstra smag.
  • Test olien med en lille klat dej – hvis den syder og bruner stille og roligt, er temperaturen perfekt.
  • Server bollerne samme dag for den bedste smagsoplevelse.

Velbekomme!

boller er en sand fornøjelse at lave – og endnu bedre at spise. Inviter venner og familie til en hyggelig dag med duften af friskbagte lækkerier, eller forkæl dig selv med en lun bolle til kaffen.

Har du prøvet opskriften? Del gerne dine billeder og erfaringer i kommentarfeltet!

God bagelyst!

(Hilde – 1970)